Plastic soep

Plastic soep

Alleen al in Amsterdam worden zo’n 280 miljoen plastic tassen per jaar gebruikt. Do Goodie Bag streeft ernaar om dat cijfer naar beneden te halen en wil zo de plastic tassen problematiek onder de aandacht brengen.

 

foto2tassenfee

 

Het probleem van plastic is dat het niet makkelijk vergaat, dat kan wel duizend jaar duren. Veel plastic afval komt uiteindelijk in zee terecht, waar het uiteen valt in kleine stukjes die in het water blijven zweven. Op de lange reis naar en ín de oceaan worden die stukjes steeds kleiner en zien vissen en andere zeedieren ze aan voor voedsel. Doordat plastic nauwelijks afbreekbaar is, verteert het niet en sterven jaarlijks ontelbare zeedieren, vissen en vogels aan het plastic in hun maag. Doordat de mens vis eet, komt dit plastic afval ook in onze voedselketen terecht.

 

Wie de oceanen vanuit een satelliet bekijkt, ziet dat de oceaanstromingen op enkele plaatsen een soort draaikolk vormen. Door de centrifugaal werkende krachten komt het plastic en ander afval samen in het centrum van zo’n draaikolk en vormt het verschijnsel dat we de plastic soep noemen. Plastic soep ontstaat simpelweg doordat mensen het niet zo nauw nemen met de omgeving waarin ze leven. Bewust, maar vaker nog onbewust: je doet boodschappen op de markt of in de buurtsuper en neemt de aankopen mee in een plastic tas. Thuis vindt zo’n tas al snel zijn weg richting vuilnisbak. Op deze manier gebruiken we per persoon al snel 250 plastic tassen per jaar per persoon, terwijl zo’n plastic tas natuurlijk prima nog een paar rondes mee kan.

 

De boodschap van Do Goodie Bag is hergebruik te stimuleren en een mooi alternatief te bieden voor de plastic tas. De Do Goodie Bag heeft een grote draagkracht en is makkelijk op te vouwen tot een klein pakketje, zodat ‘ie altijd met je mee kan reizen en je voortaan ‘nee’ kunt zeggen tegen de vervuilende plastic tas.