F.A.Q.

 

 

Hoe veel plastic worden er jaarlijks verbruikt?

Ongelofelijk veel: per minuut worden wereldwijd zo’n 1 miljoen plastic tassen gebruikt. Dat komt neer op een getal tussen de 500 miljard en 1,2 triljoen tassen per jaar.

 

En in Nederland?

Precieze cijfers zijn er niet, maar het aantal tassen dat jaarlijks in de Nederlandse supermarkt wordt verkocht, is erg hoog: tussen de 280 tot 560 miljoen. Daarnaast wordt er minimaal een miljard lichte gratis zakjes meegegeven, bijvoorbeeld bij de groenteboer.

 

Maar we kunnen die plastic tassen toch hergebruiken?

Natuurlijk kan dat. Jammer genoeg gebeurt dan nauwelijks. Op elke 200 plastic tassen die we gebruiken, wordt er gemiddeld slechts 1 hergebruikt. Minder dan 0,5% dus! De rest verdwijnt na gebruik meestal in de prullenbak.

 

Wat is de precieze omvang van de plastic soep in de oceanen?

De cijfers die eind 2014 werden bekendgemaakt zijn schrikbarend: er drijven vijf biljoen plasticdelen in de wereldzeeën, met een totaal volume van 269.000 ton.

 

Drijven er veel plastic tassen in die plastic soep?

Veel? Plastic tassen vormen het hoofdingrediënt van de plastic soep! Uit onderzoek in het zuidoosten van de Stille Oceaan blijkt dat 47,6% van al het drijvende afval bestaat uit plastic tassen.

 

Wat is het gevaar van plastic soep voor zeedieren?

De zeedieren kunnen het plastic afval aanzien voor voedsel. Naar schatting overlijden jaarlijks 100.000 vogels, walvissen, dolfijnen, zeeleeuwen, zeehonden en schildpadden per jaar aan de consumptie van plastic. En als een dier sterft door de inname van plastic, vergaat het lichaam, maar niet het geconsumeerde plastic: dat komt opnieuw in de circulatie. Daarnaast veroorzaken plastic tassen en ander drijvend afval ook verstrikking van zeedieren, wat weer kan leiden tot verlies van beweging, verhongering, verdrinking en verstikking.

 

Wat is de doelstelling van de Do Goodie Bag?

Onze doelstelling is om hergebruik te stimuleren en een alternatief te bieden voor de wegwerptas.

 

Steun ik de daklozen ook als ik de tas in de winkel of op de website koop?

Jazeker! De winst die wij maken met de commerciële verkoop zetten wij in om de Do Goodie Bags voor een extra lage inkoopprijs aan de Straatkrant organisaties aan te kunnen bieden.

 

Wat is de draagkracht?

De Do Goodie Bag is geschikt voor je dagelijkse boodschappen, een pak melk en yoghurt, een fles frisdrank en een flinke ananas kan de tas makkelijk hebben.

 

Mag de Do Goodie Bag in de wasmachine?

Zeker! Was ‘m niet te heet, 30 graden is prima. En was ‘m regelmatig, er kunnen namelijk bacteriën in de tas gaan zitten, om de maand een wasbeurtje is alleen maar goed. Maar let wel: was je de tas te vaak dan slijt de afbeelding er langzaam af.

 

Hoe groot is de Do Goodie Bag?

De tas weegt bijna niets en meet opgevouwen 12 X 12 centimeter. De daadwerkelijke maat van de tas verschilt per ontwerp (45 x 45 centimeter).

 

Wat doe ik als mijn tas stukgaat?

De Do Goodie Bag is stevig, dubbel gestikt en moet zeker een half jaar goed te gebruiken zijn. Heb je pech en heb je een kapotte tas gekregen? Stuur ons een bericht en je ontvangt zo snel mogelijk een nieuwe tas.

 

Wie maakt de tas?

De Do Goodie Bag is gemaakt door Befre, een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van herbruikbare tassen. Voor meer informatie kijk hier: www.befre.be.

 

Waar wordt de tas geproduceerd?

BeFre laat haar tassen maken in China waar zij werken met een aantal vaste fabrikanten. BeFre garandeert dat er wordt gewerkt onder goede arbeidsomstandigheden.

 

Van welk materiaal is de tas gemaakt?

De Do Goodie Bag is gemaakt van polyester, plastic dus. Polyester is heel sterk en gaat lang mee. Bovendien is polyester plooibaar. Hierdoor kan de Do Goodie Bag worden opgevouwen en is de tas makkelijk mee te nemen.

 

Maar de Do Goodie Bag zorgt dan toch ook voor vervuiling?

De Do Goodie Bag wordt CO-2 neutraal gemaakt en vervoerd: alle schadelijke stoffen die tijdens de productie en het vervoer vrijkomen worden gecompenseerd door CO-2 Logic: dit bedrijf berekent hoeveel schadelijke broeikasgassen zijn vrijgekomen en compenseert deze door CO-2 verminderingsprojecten in ontwikkelingslanden te financieren. In elke Do Goodie Bag vindt je een label met het CO-2 Logic logo.

 

Waarom geen tas van jute, katoen of papier?

Jute, katoen en papier zijn niet plooibaar en daarom neem je tassen van deze materialen niet zo makkelijk mee. Het doel van de Do Goodie Bag is juist hergebruik te stimuleren. Bovendien komen bij de productie van bijvoorbeeld een papieren tas nog meer schadelijke stoffen vrij dan bij de productie van een plastic tas.

 

Waarom is niet gekozen voor gerecycled plastic?

Gerecycled plastic is veel minder sterk en gaat daardoor minder lang mee. Bovendien is gerecycled plastic duur, waardoor de prijs per tas flink omhoog moet en bijvoorbeeld de verkoop via de dakloze verkopers niet mogelijk zou zijn.

 

Staat jouw vraag er niet bij, stuur ons een mailtje!

 

Bron: plastictasvrij.nl, nos.nl en recyclingnetwerk.org